Sağlıklı bir yaşam için ince kalmanın önemli olduğunu belirten uzmanlar vücuda alınan kalorinin, daha azı yakıldığında, bunun otomatik olarak yağ hücresine dönüştüğünü belirtiyor. Aşırı kilolu olma durumu da kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, karaciğer yağlanması, bazı kanser türleri ve diyabete neden oluyor.
Bu nedenle şekerli, tuzlu, yağlı ve beyaz un ile yapılan gıdalardan olabildiğince uzak durmakta fayda olduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı ve uzun yaşamak için dikkat edilecek beslenme kurallarını 10 başlık altında topluyor. İşte o kurallar…
1 – İYİ BİR EVLİLİK YAPIN
İyi bir evlilik yapmak çoğu kişi için ‘zengin biriyle ile evlenmek’ anlamına gelebilir. Ama burada bahsedilen ‘genetik’ anlamda iyi bir evlilik yapmak. Uzun yaşamın sırrının genetik olduğu bilim adamlarınca ispatlandı.Yapılan araştırmalara göre uzun yaşam ve sağlıklı yaşlanma aileden miras kalan genlere bağlı. Bu nedenle eşinizi seçerken büyükanne ve babasının yaşayıp yaşamadığına bakın. Tabi ki bu seçim doğrudan sizin etkilemez ancak en azından çocuklarınız için yardımcı olacaktır.
2 – KAHVALTI YAPMAYI İHMAL ETMEYİN
Sabah uyandıktan sonra, 1 saat içinde kahvaltı yapmalısınız. Peynir, domates, salatalık, zeytin, 2 yumurta beyazına 1 yumurta sarısı (az yağda pişirilmeli), kepek veya çavdar ekmeğinden oluşan zengin içerikli ve güçlü bir kahvaltı ile güne başlayın. Metabolizma hızı açısından ve kahvenin barındırdığı birçok fayda nedeniyle, kahve içmek unutulmamalıdır.
3 – SİGARAYI VE ALKOLÜ BIRAKIN
‘Sigara sağlığa zararlı’ demek oldukça klişe bir uyarı ama sigara tiryakisi olan erkeklerin, hiç sigara içmeyenlere oranla prostat kanserine yakalanma riskinin iki kat fazla olduğunu hatırlatmakta fayda var. Uzun yaşamak isteyenlerin, sağlıklı yaşlanmanın baş düşmanları arasında yer alan sigaradan ve alkolden uzak durması gerekiyor.
4 – CİNSEL HAYATINIZI CANLANDIRIN
Seks sağlıklı kalmaya yarıyor ve bu da ömrü uzatıyor. Seks, insanın daha az stresli, daha mutlu ve dinlenmiş olunmasını sağlıyor. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli bir cinsel yaşam, erkeklerde prostat kanseri riskini azaltıyor.
5 – HER GÜN EN AZ 1 KÂSE TAM TAHIL VE BAKLAGİL TÜKETİN
Tam tahıllı besin tüketiminin, erken ölüm oranını yüzde 15 ile yüzde 25 oranında azalttığı düşünülmektedir. Araştırmacılar, bir hafta boyunca 6 veya daha fazla porsiyon tam tahıl tüketen bireylerin arterlerinde, daha az tahıl tüketenlere oranla daha az plak olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda sofa fasulyesi, nohut, mercimek gibi baklagiller lif açısından zengindir. Lifler, sindirim sistemindeki kolesterolle ilişkilidir.
6 – EVCİL HAYVAN BESLEYİN
Evlerinde evcil hayvan ve özellikle de köpek besleyenlerin, hayvanlardan uzak duranlara oranla daha az stresli olduğu tespit edildi. Evcil hayvan besleyenlerin kan basıncı daha düşük oluyor. Hayvanlar bunun yanı sıra psikolojik olarak insanı rahatlatıyor. Evcil hayvanlar, sahibini neşelendiriyor, yalnızlık duygusunu ve depresyonu azaltıyor, iyi beslenmeye ve spor yapmaya teşvik ediyor.
7 – VÜCUDUNUZA BOLCA ANTİOKSİDAN ALIN
Antioksidanlar, vücudumuzdaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya çevre kirliliği, sigara, alkol ya da kirli hava ile alınan zararlı maddeleri etkisiz hale getirirler. Antioksidanlar, vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıda yoluyla alınan en önemli antioksidanlar, betakaroten, E ve C vitaminleridir. Bunun için de sofranızdan; tarçın, karanfil, enginar, koyu renkli yapraklı bitkiler, ıspanak, havuç, C vitamini yönünden zengin turunçgiller, çilek, brokoli, lahana, patates, maydonoz kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinleri eksik etmemeye özen gösterin.
8 – DÜZENLİ OLARAK DOKTORA GİDİN
Doktor kontrolleri hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlayarak üzücü sonuçları önleyebiliyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda sağlık sorunlarınızı ihmal etmeyin ve şikayetlerinizi ertelemeyerek derhal bir doktora danışın.
9 – STRESTEN UZAK DURUN
Yapılan bir araştırmaya göre, çabuk öfkelenenler kişilerde kalp hastalıklarının baş göstermesi ihtimali diğerlerine göre üç kat daha fazla. Çabuk sinirlenenler için 55 yaşından sonra kalp krizi geçirme ihtimali ise altı kat daha yüksek. Bundan alınacak ders ise çok basit: Olabildiğince stresten uzak durun!..
10 – FAZLA UYUMAYIN
Çok fazla uyumak ömrü kısaltabiliyor. Araştırmaya göre günde sekiz saatten fazla uyuyanların ölüm oranları daha yüksek. Aynı zamanda dört saatten az uyuyanların ölüm oranı da hayli yüksek. Uzun bir yaşam için günde en az altı saat uyumak gerekiyor.