Google’ın yapay zeka konusundaki üstün başarısını hepimiz biliyoruz. Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz günlerde Google’ın yapay zekası AlphaGo, Go oyununun virtüözü sayılan Lee Sedol ile yeni bir oyuna başlamıştı. Toplamda 5 kez oynanacak müsabakayı hali hazırda AlphaGo 3-0 ile kazanmış durumda. Kalan 2 maç ise formalite icabı oynanacak. Bu karşılaşmalarda da yapay zekanın sınırları zorlanacak.
18 dünya şampiyonluğu ile yaşayan en büyük Go oyuncusu olarak kabul edilen Lee Se-dol ile Google DeepMind tarafından geliştirilen; makine öğrenmesinin bir sonraki aşaması olarak nitelendirebileceğimiz derin sinir ağları tabanlı, öğrenebilen yapay zeka programı AlphaGo arasındaki üçüncü müsabakanın da galibi yapay zeka oldu.3-0’lık net bir zafer kazanarak hem 1 milyon dolarlık ödülü cebine koyan hem de oynananacak diğer iki maçı formaliteye döndüren AlphaGo’nun bu galibiyeti ile birlikte artık -ne kadar iyi olursa olsun- bir insanın hiçbir şekilde yapay zekanın önünde duramayacağın da ‘neredeyse’ kanıtlandığını söylersek sanırız abartmış olmayız. Üstelik bugün oynanan bu üçüncü maçı öncekilerden ayıran çok önemli bir detay var. Şöyle ki bundan önceki ilk iki oyunda standart hamleler üzerinden giden AlphaGo’nun bu defa ‘Ko’ adı verilen açmazların da üzerinden gelebildiği ve uzun vadeli strateji gerektiren kritik hamleleri gerçekleştirebildiği kanıtlandı. Müsabakanın ertesinde tahmin edebileceğimiz gibi her iki taraf da ‘iyi bir oyun oldu vb.’ tadında açıklamalar yaptılar. Haliyle hepsini aktarmaya gerek yok ancak DeepMind’ın kurucusu olan Demis Hassabis’in şu yorumunu vermeden geçmeyelim:Açık konuşmak gerekirse, tam anlamıyla dumur olmuş durumdayım. Ne diyeceğimi bilmiyorum. AlphaGo tek bir saniye içerisinde onbinlerce hamle hesaplayabiliyor. İşte beni asıl şaşırtan Lee Se-dol’un bununla başa çıkabilmesi ve dahası AlphaGo’yu sınırlarını zorlamaya kadar itmeti başarabilmesi. Bu müsabakanın hedefi AlphaGo’nun nereye kadar gidebileceğini görmekti ve Lee’nin inanılmaz zekası ve yeteneği bunu bize sağladı.#AlphaGo won game 3 and the match! Historic moment. In complete awe of Lee Sedol’s incredible genius, and proud of the amazing AlphaGo team!— Demis Hassabis (@demishassabis) 12 Mart 2016 Kalan iki maç ayın 13 ve 15’inde oynanacak. Artık tek merak edilen şey Lee’nin bir galibiyet alıp alamayacağı ki mevcut durumu düşünürsek tek bir galibiyet dahi inanılmaz bir başarı anlamına geliyor.Evet; son olarak da önce Go hakkındaki klasik görsel altı bilgilendirmemizi paylaşalım ve akabinde de daha derine inmek isteyen okurlarımız için bağlantıları aktaralım: Maçları buradan izleyebilirsiz. Go oyunu hakkında buradan (Türkçe) bilgi edinebilirsiniz ve yapay zeka/makine öğrenmesi vb. gibi konularda okuyabileceğiniz en iyi kitaplardan birisi de bu adreste (İngilizce) sizleri bekliyor. Konuya ilişkin haberimiz de aşağıda:Google’ın yapay zekası, dünya şampiyonunu da yendi!
Elbette Google’ın yapay zekası sadece oyun için işe yaramıyor. Google Fotoğraflar, Gmail ve bazı diğer uygulamalarda da yapay zekanın izlerini görüyoruz. Google’ın bu alandaki yeni hedefi ise çeviri uygulamasında yapay zeka uygulamak.
Google Çeviri; Almanca, İtalyanca, Fransızca vb. gibi Batı dillerinde kusursuz diyebileceğimiz bir başarıya sahip olsa da, başta özne-yüklem sıralamasının farklılığı ve Osmanlıca’nın Türkçe üzerindeki etkisi olmak üzere dilimizin yapısı bu dillerden farklı olduğundan bizde çoğu zaman bir işe yaramıyor. Hatta bazı durumlarda işe yaramak bir yana daha da kafa karıştırıyor.
Google’ın kıdemli araştırmacılarından Jeff Dean, Google beyin takımının, çeviri ekibiyle birlikte çalıştığını ve Google Çeviri uygulamasını geliştirmenin yollarını aradıklarını ifade etti. Dean ayrıca yapay zekanın çeviri uygulamasına eklenerek çok daha iyi sonuçlar elde edeceklerini de belirtti.
Jeff Dean’in açıklamaları, Google’ın diğer kategorilerdeki projelerinde de yapay zekayı kullanmayı hedeflediğini işaret ediyor.
Google’a göre makinaların öğrenme alanlarında, insanlar kendi çalışmalarını anında dağıtabiliyor. 1-2 hafta içinde bununla ilgili ayrı bir çalışma da yapılacak.