Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan,deprem anında yapılacaklarla ilgili hizmet gruplarının hazır olduğunu söyledi.
Akdoğan, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında düzenlenen İstanbul Afete Hazırlık Bilgilendirme Programı’nda yaptığı konuşmada, tarihi, kültürel, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeliyle İstanbul’un, Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.
‘İstanbul sarsılırsa Türkiye sarsılır’
İstanbul’daki depremleri hatırlatan Akdoğan, “Eğer İstanbul sarsılırsa Türkiye sarsılır. Türkiye’nin her yerinde depreme hazır olmak önemli ama Türkiye’nin geleceğini etkileyen bir şehir olması hasebiyle İstanbul’da depreme daha fazla hazır olmamız gerekiyor. Geçmişte büyük faturalar ödedik, devlet olarak hazır olmadığımızdan, millet olarak farkındalığın gelişmemesinden ve gerekli tedbirlerin alınmamasından dolayı. 3 kuruş kazanç için deniz kumundan binalar yapmanın bedelini milletimiz çok ağır ödedi.” diye konuştu.
Hangi hazırlıklar yapıldı?
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AFAD’ın 3 yıl çalışarak, afet ve acil durumlarda can ve mal kayıplarını en aza indirmek için Türkiye Afet ve Acil Durum Müdahale Planı’nı (TAMP) hazırladığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
“Bütün kamu kurumlarının afet durumunda hangi adımı atacağı, ne yapacağı, bütün ayrıntılar düşünülmüş durumda. Yani afet meydana geldiğinde ‘Haydi toplanalım. Krizi yönetelim. Şimdi kim, ne yapacak?’ değil. Bu afetler meydana gelmeden bütün ayrıntıların tek tek çalışılması ve herkesin hazır olması, bunun için 28 hizmet alanı belirlenmiş durumda. Barınma, beslenme, güvenlik, nakliye, ulaşım, psiko-sosyal destek, hizmet gruplarında kimler, hangi işleri yapacaklar? Buna bütün kurumlarımızın hazır olması gerekiyor.
İlk dakikada hareket
Her hizmet grubu afetin ilk dakikasında harekete geçecek. TAMP’ın bilişim altyapısı için bir sistem geliştirdik. Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES). Bu da elektronik ortamda her şeyin anlık olarak takip edilmesini sağlıyor. AFAD, 22 noktada lojistik merkezi açtı. 10 dakika içinde tırlar harekete geçebiliyor. Nerede bir afet yaşanırsa, bu 22 lojistik merkezinden hemen düğmeye basılacak ve oralara yardım eli uzatılacak. Türkiye’nin dört bir yanında müdahale timleri oluşturuldu.”
’11 bin 349 bina yıkıldı’
Bugüne kadar İstanbul’da tespit edilen riskli binaların 11 bin 349’unun yıkıldığını kaydeden Akdoğan, “Eğer biz yıkmazsak, deprem yıkacak ve insanlarımız, canlarımız onun altında kalacak. Bu yüzden bu konuda çok kararlı bir tavır takınmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm bu açıdan önemli. 12 belediyemiz, 32 ayrı alanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 1 alanda, TOKİ 3 ayrı alanda, özel sektörümüz 4 ayrı alanda kentsel dönüşüm uygulaması yapıyor. Böylece İstanbul’da 40 ayrı alanda kentsel dönüşüm uygulaması başladı” diye konuştu.
‘260 okul yeniden yapıldı’
Akdoğan, 1999 depreminde okulların 4’te birinin depreme, doğal afetlere dayanıklı olduğunu kaydederek, Birleşmiş Milletler’in okul güvenliğini artırma sürecinde Türkiye’yi güneydoğu Avrupa’da lider ülke seçtiğini, bugüne kadar İstanbul’da 260 okulun, 8 sağlık tesisinin, 17 sosyal hizmet, 11 idari binanın yeniden yapıldığını, 772 okulun, 102 sağlık tesisinin, 44 sosyal hizmet, 44 idari binanın güçlendirildiğini, toplamda 296 kurum binasının yeniden yapıldığını, 962 binanın güçlendirildiğini anlattı.
‘Türkiye sistem ihraç ediyor’
İstanbul’da 1 milyon 280 bin 132 kişiye eğitim verildiğini, 215 tünel, köprü, asma köprü, viyadük çalışmasının tamamlandığını dile getiren Akdoğan, “Türkiye, bugün adeta kendisi depreme hazır olmanın ötesinde, dünyada afet yönetiminde sistem ihraç eden bir konuma ulaştı” dedi.